^ Do Góry

Zespół ds. bezpieczeństwa żywności

       

Wojewódzki Inspektor Weterynaryjny ds. bezpieczeństwa żywności - lek. wet. Barbara Biały

Wojewódzki Inspektor Weterynaryjny ds. bezpieczeństwa żywności - lek. wet. Małgorzata Basińska

Inspektor Weterynaryjny ds. bezpieczeństwa żywności - mgr inż. Ewelina Glimasińska

 

Do zadań działu należy podejmowanie wszelkich czynności niezbędnych do realizacji przez Wojewódzkiego Lekarza zadań w zakresie prowadzenia spraw wynikających z przepisów prawa w zakresie odnoszącym się do żywności pochodzenia zwierzęcego a w szczególności:

    1. ustalenie ogólnych kierunków działania i szczegółowych zasad postępowania Powiatowych Lekarzy oraz koordynacja działań tych organów w zakresie:zarządzanie oraz informowanie o ryzyku w celu zapewnienia wysokiego poziomu ochrony zdrowia i życia ludzi i zwierząt, na podstawie analiz i ocen bezpieczeństwa produktów pochodzenia zwierzęcego przeznaczonych do spożycia przez ludzi i wymagań weterynaryjnych przy ich produkcji,
      1. badania zwierząt rzeźnych i produktów pochodzenia zwierzęcego,
      2. bezpieczeństwa produktów pochodzenia zwierzęcego przeznaczonych do spożycia przez ludzi, w tym ocena wymagań weterynaryjnych przy ich produkcji, wprowadzaniu na rynek oraz wywozie,
    2. zarządzanie oraz informowanie o ryzyku w celu zapewnienia wysokiego poziomu ochrony zdrowia i życia ludzi i zwierząt, na podstawie analiz i ocen bezpieczeństwa produktów pchodzenia zwierzęcego przeznaczonych do spożycia przez ludzi i wymagań weterynaryjnych przy ich produkcji,
    3. zarządzanie kryzysem – rozpoznawanie sytuacji, które mogą prowadzić do kryzysu i stosowanie odpowiednich środków zapobiegawczych i naprawczych,
    4. nadzór nad prowadzeniem rejestru zakładów produkujących produkty pochodzenia zwierzęcego zawierającego:nadzór i prowadzenie rejestru zakładów w Bazie SPIWET,
      1. listę zakładów wg sekcji załącznika III rozporządzenia 853/2004,
      2. listę podmiotów rejestrowanych na podstawie rozporządzenia 852/2004 oraz przepisów krajowych,
      3. listę zakładów eksportujących produkty pochodzenia zwierzęcego do państw trzecich,
    5. nadzór i prowadzenie rejestru zakładów w Bazie SPIWET,
    6. nadzór nad przepływem informacji o niebezpiecznych produktach pochodzenia zwierzęcego w ramach funkcjonowania systemu RASFF (przekazywanie do PIW informacji z Podpunktu Krajowego Punktu Kontaktowego w Głównym Inspektoracie Weterynarii, a także weryfikacja i przekazywanie informacji dotyczących: powiadomień RASFF, oceny ryzyka i zagrożenia, prowadzenia postępowania wyjaśniającego oraz wszelkich innych ważnych informacji z PIW do Podpunktu Krajowego Punktu Kontaktowego w Głównym Inspektoracie Weterynarii),
    7. organizacja i kontrola prowadzenia monitorowania substancji niedozwolonych, pozostałości chemicznych, biologicznych, produktów leczniczych i skażeń promieniotwórczych u zwierząt, w ich wydzielinach i wydalinach, w tkankach lub narządach zwierząt, w produktach pochodzenia zwierzęcego, w wodzie przeznaczonej do pojenia zwierząt oraz koordynacja prowadzenia postępowań związanych z wykryciem w/w substancji,
    8. współpraca i wymiana informacji z Inspekcją Sanitarną, Inspekcją Jakości Handlowej Artykułów Rolno – Spożywczych, Izbą Celną oraz innymi organami,
    9. kontrola Powiatowych Lekarzy w zakresie nadzoru nad handlem i obrotem z krajami trzecimi środkami spożywczymi pochodzenia zwierzęcego,
    10. prowadzenie listy lekarzy urzędowych upoważnionych do wystawiania świadectw zdrowia dla żywności pochodzenia zwierzęcego,
    11. przygotowanie projektów sprawozdań z realizacji zadań Inspekcji Weterynaryjnej i opracowań analitycznych związanych z działalnością merytoryczną Inspekcji Weterynaryjnej w zakresie właściwości działu,
    12. opracowanie projektów aktów prawa wewnętrznego obowiązującego wydanych przez Wojewódzkiego Lekarza w zakresie właściwości działu,
    13. opiniowanie projektów aktów prawnych opracowanych przez Głównego Lekarza Weterynarii i przesłanych w ramach uzgodnień,
    14. przygotowywanie i realizacja planów kontroli w zakresie właściwości działu.

 


KPRM BIP ePUAP Deklaracja dostêpno¶ci